علت خرابی هارد سرور اچ پی

علت هاي خرابي هارد ديسك همان قدر گسترده هستند كه عوامل بيماري انسان ، البته اگر مواردي نظير سيل ، زلزله ، آتش سوزي ، و غيره را كنار بگذاريم و به دلايل كامپيوتري …
در رسانه اكسید ، از اكسید آهن به عنوان مادة مغناطیسی استفاده می شود كه با بهره گیری از آن ، لایه ای با ضخامت ۳۰ میلی اینچ روی صفحه تشكیل می گردد . روش كار به این صورت است كه مایعی شامل اكسید آهن را بر روی قسمت داخلی صفحات ریخته و با چرخش سریع آنها ، موجب می شود كه لایة نازكی از اكسید آهن بطور یكنواخت روی صفحه ( توسط نیروی گریز از مركز ) ایجاد شود .

اما در رسانة فیلم نازك ، كه ضخامت آن بسیار كمتر از حالت قبل است ( در حدود نیم میكرواینچ و از این نظر چگالی مغناطیسی در آن می تواند بالاتر رود ) ، از روش آبكاری ( SPUTTERING ) از جنس آلیاژ كبالت استفاده می شود . تا به حال درباره ساختمان و اجزای یك هارد دیسك بحث كردیم . اكنون می خواهیم ببینیم كه با چه متد یا متدهایی ، اطلاعات با این حجم بالا روی صفحات هارد نوشته می شود و سپس مورد بازیابی نیز قرار می گیرند .

اصولا ذخیره اطلاعات به صورت دائم ، در سیستمهای كامپیوتری به صورت مغناطیسی یا نوری و یا تركیبی از هر دو می باشد . در حالت مغناطیسی ، جریان بیتهای اطلاعات ( ۰و۱ ) با مغناطیس كردن نقاط فلزی كوچك سطح دیسك ، به صورت یك الگو ( pettern ) ذخیره می شوند . در زمان خواندن ، این الگو به جریانی از بیتهای اولیه تبدیل می شود . در حالت نوری ( عملیات خواندن و نوشتن بر روی یك C D ) معمولاً از نور لیزر نارنجی و یا قرمز استفاده می شود ، و با تابیدن نور شدیدتر در زمان نوشتن ، یك لایه از رنگ سطح دیسك در نقاط صفر سوخته می شود تا در زمان خواندن نوری برگشت نكند و یا با تأخیر برگردد . در زمان خواندن اطلاعات ، نور لیزر ضعیف تر از زمان نوشته شدن ، به سطح دیسك تابیده شده و نور برگشتی از نقاط سوخته شده و نقاط سوخته نشده با یكدیگر متفاوت بوده كه باعث ایجاد جریانی از ( ۰و۱ ) خواهد شد . در حالت مغناطیسی ، نوری ( دیسكهای FLOPTICAL ) از نور لیزر فقط برای مكان یابی دقیق محل ذخیره استفاده میشود و نور هیچ نقشی درذخیره و یا خواندن ندارد و عملیات W/ R به صورت مغناطیسی انجام می شود . اما حال ببینیم كه در عمل در دیسكهای مغناطیسی ( مانند هارد دیسك یا فلاپی دیسك ) چه اتفاقی می افتد تا اطلاعات ۰و۱ ذخیره و یا بازیابی شوند .

میدان مغناطیسی و ذخیره اطلاعات :

یك قانون ساده فیزیك بیان می كند كه وقتی جریان الكتریكی از یك رسانا عبور كند ، یك میدان مغناطیسی در اطراف آن ایجاد می شود ، كه این میدان مغناطیسی ایجاد شده توسط رسانا ، می تواند بر ماده مغناطیسی موجود در میدان اثر بگذارد و زمانیكه جهت جریان الكتریكی ( POLARITY ) عوض شود ، جهت میدان یا قطبیت آن نیز تغییر می كند .

همچنین در سال ۱۸۳۱ ، « میشل فارادی » كشف كرد كه اگر رسانایی از یك میدان مغناطیسی عبور كند ، یك جریان الكتریكی در رسانا بوجود می آید كه با تغییر قطبیت میدان مذكور ، جهت جریان الكتریكی القایی نیز عوض می شود . تصور می كنیم با بیان این دو قانون ، دیگر همه چیز روشن شده باشد و پرده از راز بزرگ چگونگی ذخیرة دیتا برداشته شده باشد . در واقع در هنگام نوشتن ، با استفاده از قانون اول ، جریانی از ۰و۱ ها ( پالسهای الكتریكی به صورت OV و ۵V موجب ایجاد میدان مغناطیسی روی سطح دیسك می شوند ) و درهنگام خواندن، با عبور هد از روی این میدانهای مغناطیسی بر طبق قانون دوم ، جریان الكتریكی متناسبی ایجاد میشودكه رشته ای از ۰و۱ ها را تولید می كند .

دیسكهای مغناطیسی و هدها :

هدهای خواندن / نوشتن در دستگاههای ذخیرة مغناطیسی ، تكه های U شكلی هستند كه به طور دقیق در بالای سطح دیسك یا رسانه ذخیره كننده اطلاعات قرار می گیرد . ( بسته به نوع و طرح هد و رسانه این فاصله متفاوت است ) . هد فوق با سیم پیچ های در برگیرنده قسمت بالای U ی بر عكس شده ، پوشیده شده است كه یك جریان الكتریكی از آن عبور می كند . در این حال زمانی كه مدار كنترلی درایو ، جریانی را از سیم پیچها عبور می دهد ، در هد ( قسمت نوك ) یك میدان مغناطیسی به وجود می آید و تغییر قطبیت جریان الكتریكی مذكور ، سبب تغییر قطبیت میدان مغناطیسی نیز خواهد شد . به طور كلی با توجه به طرح و مواد مورد استفاده در ساخت هدها ، قابلیت تغییر قطبیت ولتاژ آنها با سرعت بالا وجود دارد . همچنین زمانی كه یك میدان مغناطیسی توسط جریان عبوری از سیم پیچ هد ( خواندن / نوشتن ) درایو ایجاد شود ، این میدان از شكاف ( GAP ) میان دو طرف U پرش می كند . از آنجاییكه یك میدان مغناطیسی ، از یك رسانا ، راحت تر از هوا عبور می كند ، بنابراین میدان مغناطیسی از كم مقاومت ترین مسیر یعنی سطح رسانه كه دارای مواد فلزی خاص می باشد عبور كرده و ذرات موجود در مسیر ، قطبی خواهند شد ، به طوریكه با این میدان هم جهت شوند .

ضمن اینكه قطبیت میدان و ذرات همانطور كه قبلاً گفته شد ، به جهت جریان الكتریكی اعمال شده به سیم پیچ هد بستگی دارد ، و هرچه فاصله هد با سطح و رسانه كمتر باشد ، اندازه حوزه مغناطیسی ضبط شده ( میدان مغناطیسی ) كوچكتر بوده و در نتیجه چگالی اطلاعات كه در سطح ذخیره می شوند ، بیشتر خواهد بود .

لازم به ذكر است ، جهت یا قطبیت یك میدان مغناطیسی را با پارامتری به نام شار ( Flux ) مشخص می كنند . زمانیكه جریان الكتریكی در سیم پیچ های هد عكس می شود ، شار یا قطبیت میدان مغناطیسی موجود در شكاف هد نیز تغییر می كند . همچنین عكس شدگی شار Flux reversal ) ( در هد باعث معكوس شدن قطبیت ذرات مغناطیس شدة موجود در سطح رسانه یا دیسك می شود .

بدین طریق هد ، تغییرات شار را در رسانه ایجاد می كند ، تا اطلاعات ضبط گردند . این هد برای هر یك از بیتهای ۰و۱ ، الگویی از عكس شدگی های شار مثبت به منفی ، و منفی به مثبت را ایجاد می كند كه این الگوها مربوط به ناحیه ای از سطح دیسك به نام سلول های بیتی ( bit cells ) می باشد . همچنین الگوی عكس شدگی شار ، برای ذخیره یك بیت ، در سلول آن یا ناحیه خاص آن در سطح دیسك را كد بندی ( Encoding ) اطلاعات گویند . سپس بورد كنترلر دستگاه ذخیره مغناطیسی ، اطلاعاتی كه باید ذخیره شوند را می گیرد و در یك دوره زمانی ، آنها را به عنوان جریانی از عكس شدگی های شار ، كدبندی می كند .

ویژگی های مهم انتخاب یك هارد دیسك:

از مهمترین ویژگی های مرتبط با هارد دیسك ، می توان به موارد زیر اشاره نمود :ظرفیت : اغلب كامپیوترهای شخصی در حال حاضر از هارد دیسك هائی با ظرفیت معادل بیست گیگابایت ، استفاده می نمایند. ظرفیت فوق ، بمراتب بیش از انداره مورد نیاز كاربرانی است كه صرفا” از هارد دیسك بمنزله ابزاری بمنظور ذخیره سازی اطلاعات استفاده می نمایند . ظرفیت هارد دیسك برای كاربرانی همچون طراحان آثار گرافیكی و یا افرادیكه بر روی فیلم های ویدئویی كار می كنند ، از اهمیت بیشتری برخوردار است . مثلا” ضبط تصاویردر مدت زمان محدود از یك دوربین فیلم برداری ، چندین گیگابایت ظرفیت هارد دیسك را اشغال خواهد كرد . در صورت ضرورت استفاده از فضای ذخیره سازی بالا ، می توان از یك هارد با ظرفیت بالا و یا دو هارد دیسك ،استفاده نمود. در چنین حالتی می توان هارد موجود را نگهداری و متناسب با نیاز، اقدام به تهیه و نصب هارد دوم نمود. مثلا” در صورتیكه به یك هارد با ظرفیت ۱۶۰ گیگابایت نیاز باشد و هارد دیسك موجود ۸۰ گیگابایت ظرفیت داشته باشد ، می توان با تهیه یك هارد دیسك دیگر و با ظرفیت ۸۰ گیگابایت ، نیاز خود را مرتفع نمود ( تامین ۱۶۰ گیگابایت فضای ذخیره سازی ، مشروط به وجود پتانسیل لازم ازلحاظ توانائی حمایت برد اصلی سیستم ) .

سرعت دورانی :سرعت دوران ( چرخش ) هارد دیسك های ATA موجود ، ۵۴۰۰ یا ۷۲۰۰ دور در دقیقه ( rpm ) می باشد . درایوهائی كه دارای سرعت ۷۲۰۰ دور در دقیقه می باشند، معمولا” ( در تمامی موارد صادق نخواهد بود ) دارای سرعت بیشتری در ارتباط با بازیابی اطلاعات ، می باشند . در آزمایشاتی كه بر روی یك نمونه درایو با سرعت ۵۲۰۰ دور در دقیقه انجام شده است ، مشاهده شده است كه سرعت تكثیر اطلاعاتی به اندازه ۱/۲ گیگابایت ، حدود ۳۳ % سریعتر از سرعت درایوهای ۷۲۰۰ دور در دقیقه می باشد! در بعضی موارد، پارامترهای دیگری نظیر نوع الگوریتم استفاده شده بمنظور بازیابی اطلاعات، تاثیر مستقیمی بر كارآئی یك درایو دارد.اینترفیس : تقریبا” تمامی كامپیوترهای Desktop از اینترفیس موازی ATA استفاده می نمایند. حداكثر سرعت انتقال داده در این نوع اینترفیس ها ، ۱۰۰ و یا ۱۳۳ مگابایت در ثانیه است. بر اساس مجموعه تست های انجام شده بر روی اینترفیس های ATA/133 ، مشخص شده است كه سرعت آنان تاثیر مشهودی را در افزایش كارائی بدنبال نداشته است ، چراكه درایوهای موجود امكان استفاده مناسب از سرعت بالای انتقال داده در باندهای عریض را دارا نمی باشند. ( درایوهای موجود در سرعت بالای ۱۰۰ و یا بیشتر ممكن است دچار مشكل شوند ). اكثر مادربردهای قدیمی ( MotherBoard ) از ۱۳۳ATA/ حمایت نمی نمایند.بنابراین برای استفاده از این نوع درایوها ، می بایست كارت های جانبی بر روی سیستم نصب گردد . خوشبختانه درایوهائی كه دارای استاندارد ATA/133 می باشند ، امكان حمایت از استاندارد ATA/100 را نیز دارا می باشند .

درایوهائی كه از اینترفیس های سریال ATA ( در مقابل اینترفیس های موازی ) استفاده می نمایند ، بتدریج متداول می گردند .از اینترفیس های فوق در مواردیكه با مشكل سرعت در ارتباط با اینترفیس های موازی برخورد می شود ، استفاده می گردد(اینترفیس های سریال ATA مشكل كمبود سرعت را برطرف می نمایند) . این نوع درایوها ، قادر به انتقال ۱۵۰ مگابایت در ثانیه بوده و این میزان در سالیان آینده به مرز ۶۰۰ مگابایت در ثانیه خواهد رسید . بر اساس تست های انجام شده ،استفاده از یك اینترفیس سریال ATA بر روی سیستم هائی كه شامل یك درایو می باشند ، مزایای عمده ای را بدنبال نداشته است ( از پهنای باند اضافه عملا” استفاده نمیگردد) . در صورت استفاده از چندین درایو بر روی یك اینترفیس مشابه ، از پهنای باند اضافی بطور مطلوب استفاده و نتایج مثبتی را بدنبال خواهد داشت . استفاده از درایوهای ATA با اینترفیس سریال ، طی سالیان آینده در اكثر كامپیوترهای شخصی بكار گرفته خواهد شد .

حافظه موقت ( بافر ) : زمانیكه یك سیستم درخواست اطلاعاتی را می نماید ، هارد دیسك علاوه بر اینكه می بایست بازیابی داده درخواستی ر ا انجام دهد بلكه مسئولیت استقرار ( load ) داده در بافر مربوطه به خود را نیز برعهده دارد . بدین ترتیب در صورتیكه پردازنده درخواست مجدد همان اطلاعات قبلی را داشته باشد ، اطلاعات مورد نیاز آن از طریق بافر هارد دیسك تامین خواهد شد . استفاده از دو مگابایت بافر، ظرفیت مناسبی در این رابطه می باشد . در مواردیكه از برنامه های خاصی نظیر فتوشاپ ، استفاده می شود ، ظرفیت هشت مگابایت برای بافر ، منطقی بوده و اثرات مثبتی را در رابطه با افزایش كارائی سیستم بدنبال خواهد داشت .

تشریح مشخصات یك هارد دیسك :

تعیین ظرفیت ، یكی از اولین و در عین حال مهمترین تصمیمات در رابطه با انتخاب یك هارد دیسك می باشد .هارد دیسك های با ظرفیت بالا همیشه از لحاظ قیمت گرانتر می باشند،چرا كه توزیع آخرین مدل ها و ظرفیت ها در ماه های نخست تولید بسیار اندك بوده و همین عامل افزایش قیمت آنان را بدنبال خواهد داشت.برای تهیه یك هارد دیسك با ظرفیت مطلوب می توان پس از كاهش قیمت آخرین مدل های ارائه شده ، اقدام لازم را انجام داد .( تامین هارد دیسك مورد نظر پس از فروكش نمودن جو ایجاد شده در ماه های نخست تولید ) . پارامترهای زیر را می توان در زمان انتخاب یك هارد دیسك در نظر گرفت :

ظرفیت : حداقل ( بیست تا چهل گیگابایت ) ، پیشنهادی ( شصت تا هشتاد گیگابایت ) ، حداكثر ( یكصد تا دویست و پنجاه گیگابایت )تهیه هارد دیسك هایی با ظرفیت بالاتر از نیاز موجود، تصمیمی منطقی می باشد . قیمت هارد دیسك های با ظرفیت بیشتر همواره بالاتر از ظرفیت های پائین تر میباشد ( تفاوت زیاد نمی باشد) بعنوان نمونه،تفاوت ظرفیت هاردیسك های ۶۰GB با ۸۰GB چیزی در حدود ۲۰GB می باشد كه این ظرفیت قابل توجهی است اما از نظر قیمتی این هاردیسك ها اختلاف چندانی با هم ندارند.سرعت دوران : حداقل ( ۵۴۰۰ دور در دقیقه) ،پیشنهادی ( ۵۴۰۰ تا ۷۲۰۰ دور در دقیقه ) ، حداكثر ( ۵۴۰۰ تا ۷۲۰۰ دور در دقیقه ) بالا بودن سرعت دوران یك هاردیسك نشاندهنده بالا بودن سرعت ذخیره و بازیابی اطلاعات است. درصورتیكه از كامپیوتر بمنظور انجام كارهای چندرسانه ای استفاده می گردد ، بالا بودن تعداد دور در دقیقه یك هاردیسك بسیار حائز اهمیت است. این خصوصیت هارددیسك در برنامه هایی نظیر word و یا استفاده از اینترنت ، چندان مشهود نخواهد بود .هارددیسك ها ی با ظرفیت بالا ، اغلب دارای سرعت دوران كمتری می باشند ( ۵۴۰۰rpm ) . سرعت اینترفیس : حداقل (Ultra ATA/100 or ATA 133) ، پیشنهادی (Ultra ATA/100 or ATA 133) ، حداكثر(Ultra ATA/100 or ATA 133) تفاوت سرعت بین درایوهای ATA/100 و ۱۳۳ATA/ برای اكثر كاربران مشهود و قابل ملاحظه نخواهد بود. برای اینكه از سرعت درایوهای انتخابی بطرز موثری استفاده شود، می بایست سرعت آنان با كامپیوتر سازگار باشد ، در غیر اینصورت می بایست ار كارت هائی استفاده شود كه سرعت درایو را با سرعت كامپیوتر هماهنگ نماید.

سرعت جستجو : حداقل (ms 8 و یا پائین تر) ، پیشنهادی (ms 8 تا ms 9) ، حداكثر (ms 9)متوسط سرعت جستجو ( بر حسب میلی ثانیه اندازه گیری می گردد) در واقع به سرعت پیدا نمودن اطلاعات ( یك بخش خاص از داده ) ذخیره شده در یك درایو اطلاق می شود.اكثر كاربران در زمان انتخاب یك هارد دیسك به موضوع فوق توجه نكرده و حتی در فعالیت های روزمره خود با كامپیوتر كمبودی از این بابت را حس نمی نمایند . در مواردیكه اطلاعات در بخش های متفاوت هارد ذخیره شده باشد، یافتن هر بخش از اطلاعات ذخیره شده و ارتباط بین آنان ، زمان مختص خود را خواهد داشت .

اندازه بافر : حداقل (دو مگابایت) ، پیشنهادی (دو مگابایت و یا هشت مگابایـت ) ، حداكثر (دو مگا بایت و یا هشت مگابایت) بافر ، یك حافظه Cache بر روی درایو بوده كه بطور موقت اطلاعات در آن ذخیره شده تا در صورتیكه پردازنده مجددا” درخواست آنان را داشته باشد ، اطلاعات از محل فوق و با سرعت بیشتری در اختیار پردازنده قرار داده شوند. اكثر هارددیسك ها به طور معمول دارای بافری به ظرفیت دو مگابایت می باشند(درایوهایی با بافر بالاتر نیز وجود داشته كه از آنان برای اهداف خاصی استفاده می گردد).

استفاده از دو هارد دیسك :

اگر هر دو هارد دیسك را بر روی یك كابل قرار دهیم باید یكی در حالت مستر و دیگری در حالت slave باشد . هنگام راه اندازی سیستم باید وارد setup شده و قسمت IDE HDD AUTO DETECT را انتخاب و كلید f3 را می فشاریم سیستم شروع به شناسایی هارد كرده و اولی را با نام primary master شناسایی می كند . آن را تأیید می كنیم . چنانچه شناسایی نشدند مراحل فوق را تكرار می كنیم. اشكال ممكن است یا از كابل باشد و یا از master و slave كه به خوبی تعریف نشده اند و یا می توان یكی از هاردها را master انتخاب كرد و با برداشتن pin یا جامپر از پشت هارد دوم باعث شویم كه خود كامپیوتر دومی را شناسایی كند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

×

سلام

از این که منتخب شما بوده ایم، به خود می بالیم. تمام سعی و تلاش ما در جهت جلب رضایت خاطر شما خواهد بود. 

دوست عزیز از طریق شماره های زیر میتوانید با همکاران ما در ارتباط باشید.

× چگونه می‌توانم به شما کمک کنم؟